Kinesthetisch Bewustzijn: Een Belangrijke Vaardigheid om Terugval in Oude Blessures te Voorkomen?
Er is te weinig aandacht voor het kinesthetisch bewustzijn bij het tillen van hoge load tijdens revalidatie voor krachtsporters. Waarom krachtsporters terugvallen in oude pijnklachten of blessures? Laten we het uitzoeken in deze blog.
Hoe doorbreek je training plateaus zonder pijnklachten te ontwikkelen? De fysiologie achter training plateaus op hoog niveau.
Hoe kan het zijn dat we niet oneindig sterker & fitter worden? Wat hebben pijn & plateaus in training gemeen? Hoe kan dit progressie negatief beïnvloeden, zelfs ver na een tijd van blessure? Laten we het uitzoeken in deze blog.
Het is tijd om Écht serieus te worden over herstel
Wanneer je altijd onderweg bent naar je doelen, wordt het steeds moeilijker om onderscheid te maken tussen werk en rust, tussen energie en vermoeidheid. Écht herstel = herstel tot een praktisch, geïntegreerd onderdeel van het dagelijkse leven maken. Stressbeheersing kan een grote motivator zijn voor je trainingen, maar zonder consistente, effectieve parasympatische activering voor herstel creëer je slechts een vicieuze cirkel van (actiegerichte) stimulatie.
Interoceptie: een sluipmoordenaar of een krachtige tool bij pijn?
Interoceptie een proces waarbij het zenuwstelsel (centraal en autonoom) de signalen die ontstaan in het lichaam niet alleen kan signaleren, maar ook kan interpreteren en integreren. We noemen dit ook wel voelkracht & denkkracht. Wat zijn de voor en nadelen van interoceptie? Wat is interoceptie nog meer? Hoe pas je het toe? Je leest het in deze blog
WERKT EEN BELT TEGEN BLESSURES? DE JUISTE MOTIEVEN WAAROM JE EEN BELT ZOU DRAGEN
Werkt de belt tegen blessures? De gewichthef riem: ook wel ‘de belt’ genoemd. Je hoort argumenten dat de belt de core zwak zou maken, blessurerisico verkleind of dat het niet functioneel zou zijn. Tijd voor verheldering. In dit artikel geven we je de antwoorden.
Het schiet in mijn rug tijdens het trainen, en nu? De non-bullshit guide voor de krachtsporter met acute rugpijn.
Schiet het in je rug bij krachttraining? Geen paniek! Wij helpen je op weg. In dit artikel vertellen we je hoe je kan werken aan je krachtsport doelen terwijl jij je in een fase van rugpijn bevindt. Lees hier hoe je zo snel mogelijk terug komt bij het ijzer in de gym
PERSOONLIJKHEID EN JE ADVISERENDE ROL IN DE ZORG: DE REDEN WAAROM JE GEEN RESULTAAT HAALT MET JE CLIËNT (PART 2)
In deze blog leer je over de toepassing van coaching en communicatie bij het bieden van hulp aan verschillende soorten persoonstypen in de praktijk. Wanneer geef je informatie? Wanneer niet? En waarom?
PERSOONLIJKHEID EN JE ADVISERENDE ROL IN DE ZORG: DE REDEN WAAROM JE GEEN RESULTAAT HAALT MET JE CLIËNT (PART 1)
Het ‘beste’ advies is niet altijd weggelegd voor iedere cliënt.. En niet iedere cliënt zal de noodzaak voelen om gedrag te (willen) veranderen. Gedrag kan soms leiden tot het maken van keuzes die niet helpen om te herstellen van blessures of pijn. Lees hierbij ook: te herstellen na zware training. Revalidatie & recovery na training is namelijk een continu proces.
5 mythes: waarom de krachtsporter pijn blijft voelen tijdens of na een blessure
De ervaring en betekenis van pijn wordt nog steeds verkeerd begrepen in krachtsport revalidatie. De oplossing? De juiste en relevante basiskennis over pijn waar je wél wat mee kan is een start. Lees hier meer over in dit uitgebreide artikel.
Waarom je soft skills als professional een basis zijn voor al je kennis: het belang van interpersoonlijke communicatie
"Soft skills" zijn allesbehalve soft. Het is de basis voor alle andere vaardigheden die je kan leren uit een boek, studie of opleiding. Gaat het ver om te zeggen dat iedere andere zorg- of fitnessprofessional-vaardigheid nutteloos is zonder de basis van geweldig goede ‘soft skills’?
Deze 7 coping strategieën MOET je kennen voor herstel bij pijn of blessures
We hebben van onszelf de voorkeur om op een bepaalde manier met stressvolle situaties om te gaan. Zo ook met blessures. In deze blog lees je over verschillende coping processen bij pijnklachten.
7 Belangrijke vragen voor je fysiotherapeut of zorgprofessional bij een krachtsport blessure
Je loopt naar buiten bij je fysio en... Shit! Vergeten te vragen.. In deze blog behandelen we 7 cruciale vragen om te stellen aan je fysiotherapeut of zorgprofessional bij een krachtsport blessure. Bedoeld om meer te leren over de mogelijke oorzaak en je eigen invloed op pijn. Wij hebben een stappenplan uitgestippeld met vragen tijdens consult(en)
HOE KAN PIJN SOMS AFNemen TIJDENS TRAINING? DE Pijn blokkerende effecten van training
In deze blog gaan we dieper in op hoe de pijn blokkerende werking van pijn tijdens het trainen tot stand komt. Leer meer over welke factoren bijdragen aan de beleving van pijn in ons lichaam.
Ik heb een cliënt met pijn. Welke verantwoordelijkheid neem ik als trainer/coach?
In deze blog lees je over jouw verantwoordelijkheid als trainer/ coach wanneer je cliënt kampt met een blessure. Lees meer over persoonlijke levensgebeurtenissen of externe factoren die invloed hebben op het welzijn van je cliënt tijdens een blessurefase
SLEUTELBEENPIJN: DE TYPISCHE GEWICHTHEFFERSBLESSURE
Een sleutelbeen blessure kan een ontmoedigende ervaring zijn als krachtsporter. In deze blog lees je alles over pijn van deze typische gewichtheffersblessure
Hoe mentaal te herstellen van een krachtsport blessure?
Voor een krachtsporter is een blessure psychisch vaak zwaarder dan fysiek. Maar laten we eens objectief kijken wat de mogelijkheden zijn om als (top)sporter mentaal gezond te blijven terwijl je fysiek herstelt
HOE PERFECTIONISME LEIDT TOT BURN-OUT BIJ ATLETEN
Een burn-out bij atleten is niet precies hetzelfde als overtraining. Het lijkt vooral afhankelijk van persoonlijkheidskenmerken en 3 vormen van perfectionisme. Lees er meer over in deze blog
De gecompliceerde link tussen slaaphygiëne en krachtsport blessures
Het is aannemelijk dat slaapoptimalisatie een significante invloed kan hebben op de prestaties van krachtsporters en atleten. Maar hoe zit dat eigenlijk in relatie tot blessures?
8 tips voor mentaal herstel bij krachtsport blessures
In deze blog leer je over 8 psychologische vaardigheden van het mentale herstelproces bij krachtsport gerelateerde blessures
De heup buigers: dé minst getrainde spiergroep bij de krachtsporter
Lees meer over deze missing link bij het leveren van high performance & waarom dit indirect voor symptomen of pijnklachten kan zorgen op andere plekken in het lichaam