8 tips voor mentaal herstel bij krachtsport blessures

Krachtsporters zijn unieke & toegewijde sporters

Krachtsporters zijn unieke sporters. De pijn of hinder betreft vaak niet alléén de letterlijke sensatie: het gevoel van pijn. De pijn die krachtsporters ervaren zit vaak in disfunctie. Lees: het niet kunnen uitvoeren van bepaalde bewegingen onder load door blessures of pijnklachten die beperken. De krachtsporter is namelijk ontzettend goed in het manipuleren of veranderen van de bestaande bewegingen in training om disfuncties te vermijden.

Dit komt omdat krachtsporters vaak enorm gedreven zijn en vaak de gehele levensfilosofie gebaseerd is op zijn of haar krachtsport doelen. Daarnaast zit er ook nog een groot verschil in sport gerelateerde pijnklachten of sportblessures. In tegenstelling tot veldsporten waar vaak weinig te compenseren valt, gezien bijvoorbeeld sprint- vormen weinig gemanipuleerd kunnen worden.

Het is niet ongebruikelijk dat er bij krachtsporters met blessures; gevoelens van isolatie, frustratie, angst, onzekerheid, overdenken of zelfs depressie aanwakkeren. Het moeten stoppen met trainen naar je einddoel kan van invloed zijn op je emotionele welzijn, sociale welzijn en je zelfbeeld of zelfs een stukje van je identiteit?

Waar je beperkt wordt in hetgeen wat je graag doet, met welke reden dan ook; wordt je emotionele belastbaarheid dus flink op de proef gesteld.

Dus als je met twijfels, angsten of problemen of zelfvertrouwen worstelt bij klachten, blessures of pijn, wat kun je dan doen om ervoor te zorgen dat je op volle kracht terugkeert? Lees verder..


Psychologische vaardigheden tijdens het herstelproces bij krachtsport blessureS


1. Stel duidelijke en realistische doelen

Sporters & atleten zijn vaak vanuit nature mensen die doelen stellen. Ze zijn gewend om gegevens bij te houden en de voortgang te ‘tracken’ om resultaten te boeken in elke context van het woord. Als je echter wordt gehinderd door een blessure, moet je misschien ‘het jezelf pushen’ in toom houden. Om vooruitgang inzichtelijk en realistisch te maken, stel je SMART-doelen samen met je revaliderend specialist of je performance coach: Specifiek, Meetbaar, Bereikbaar, Relevant en Tijdgebonden. Bijvoorbeeld:

Specifiek: squat 100kg op dezelfde RPE als voor de blessure
Meetbaar: ik houd mijn opbouw in het tillen van kilo’s accuraat bij in mijn programmering en volg deze op basis van de gekregen adviezen
Acceptabel: ik weet dat ik 100kg kan squatten in een nette vorm. Mijn blessure zal genezen en me in staat stellen het opnieuw te doen
Relevant: ik hou van krachtsport en ik wil dat graag blijven doen
Tijdgebonden: ik zal mezelf laten genezen gedurende de tijd die mijn professional heeft aanbevolen en zal mijn oefening selectie week na week verhogen op tijd voor de wedstrijd waar het einddoel ligt


2. Visualiseer jezelf als een gezond en krachtig individu

Onderschat de kracht van visualisatie niet. Studies hebben aangetoond dat wanneer we een actie visualiseren en die actie daadwerkelijk uitvoeren, we dezelfde regio's in onze hersenen stimuleren. Als je herstellende bent van een spierscheur, stel je dan voor dat je over twee maanden weer in een krachtige squat positie staat onder de bar. Veel topsport atleten zijn je voor gegaan en hebben routinematige visualisatie gebruikt om hun prestaties te verbeteren. Mooi hé?


3. EERLIJKE REFLECTIE

Waarom doe jij aan krachtsport? Wat zijn jouw intrinsieke waarden om naar een doel te werken? Word jij blij van de fysieke uitputting en activiteiten? Het overwinnen van fysieke belastingen die steeds zwaarder worden in de gym? Soms is het goed om stil te staan bij de motieven waarom je doet wat je doet. Als voorbeeld zien we bij krachtsport vaak dat de sport gebruikt kan worden als coping mechanisme om ‘iets’ anders in ons leven te verdoven.


4. Wees optimistisch

Wanneer we voor grote levensuitdagingen staan en we worden beperkt, kan onze geest in ‘error’ raken met negatieve gedachten. Houd ergens een quote of mantra bij, zoals op je koelkast of als achtergrond van je telefoon. Lees het of herhaal het voor jezelf als er twijfels sluipen. Positieve bevestigingen kunnen ook effectief zijn.


5. Focus op het heden

Wanneer we geblesseerd of ziek zijn, willen we vaak ‘in het nu’ beter zijn. Vooral krachtsport atleten met een helder doel willen vaak zo snel mogelijk weer aan de slag. De waarheid is dat blessures tijd en geduld nodig hebben om te genezen, en door je te concentreren op het hier en nu - in plaats van op de toekomst - bewijs je jezelf eigenlijk een dienst. Daarin is het ook belangrijk dat je behandelend professional je duidelijk informeert over de wetenschap achter het herstel van je blessure. Ieder soort weefsel heeft namelijk een andere hersteltijd.


6. Laat het gevoel toe

Als je sport een groot deel van je leven uitmaakt (als hobby of als onderdeel van je carrière), is het normaal dat je teleurgesteld bent door je onvermogen om je trainingen uit te voeren en zo je einddoel te behalen. Misschien mis je je vrienden of vriendinnen in de gym, mis je je vrienden of het gevoel van voldoening dat het maken van een goede lift of het winnen van een wedstrijd met zich mee kan brengen. Bij hevige blessures met weefselschade is het wat het is: een verlies. Zo ontwijken we geen terugkerende problemen of blessures en kan je de vijf stadia van rouw ervaren (ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie). Echter vinden wij bij The Performance Method dat naast verlies, er vooral gereflecteerd moet worden op 1 ding: het ‘waarom’. Waarom zijn pijnklachten ontstaan? Wat kan je er van leren? Wat is een duidelijke diagnose op basis van aannemelijk oorzaak/gevolg? Elke blessure, elke setback maakt een betere comeback in ons boek. Dit blijkt ook uit onze recensies, gezien het optimaliseren van biomechanica een belangrijk onderdeel is voor het leveren van maximale kracht output.


7. Accepteer hulp & communiceer

Geen enkele atleet van wereldklasse bereikt het eliteniveau zonder hulp, vooral niet na een blessure. Voor de recreatieve krachtsporter is er enorm veel te leren van een bepaalde pijn. Wanneer het zelfs een blessure is geworden, is het tijd voor eerlijke reflectie. Reflectie zal missen bij het wegpoetsen van signalen. We noemen dit ook wel quick fixes. De focus ligt op het weghalen van pijn, maar niet op de oorzaak waardoor deze pijn is ontstaan. Hierdoor kunnen overtuigingen als ‘knakjes van gewrichten bij blessures zijn slecht’ nog steeds als negatief bestempeld worden. En hoeveel je ook alleen hebt getraind of op dieet bent, een kundige coach of therapeut kan een nuttige motivator zijn. Veel professionals houden dan ook sportpsychologen in hun netwerk, of ze nu winnen of verliezen.


8. Neem de controle en ontdek de kracht van eigenaarschap 

Bij The Performance Method is het creëren van eigenaarschap de aller belangrijkste pijler binnen revalidatie. Een van de meest frustrerende aspecten van een pijn, disfunctie of blessure is dat je je er machteloos van kunt voelen. En hoewel je misschien niet in staat bent om zelf een bepaalde pijn of blessure te genezen, kun je bewuste keuzes maken om te rusten wanneer dat nodig is en jezelf te pushen wanneer het goed voelt. Echter heb je hier wel een leer proces en kennisbron voor nodig. Dit ontwikkelt eigenaarschap en zelfregie. Zo kan je ervoor zorgen dat je geen slachtoffer blijft van je blessure.


Het einddoel

Bijna elke krachtsport atleet met heldere doelen zal op een bepaald moment in zijn carrière een bepaalde pijn of blessure oplopen. Het hebben van een specifiek en persoonlijk plan om met tegenslagen om te gaan, fysiek & mentaal, kan het herstelproces minder ontmoedigend maken. Dat gezegd hebbende, is het niet mogelijk om te anticiperen wanneer we niet bewust zijn van de obstakels in ons herstel en we ermee geconfronteerd worden. Maar we hebben wél invloed op ons gedrag: hoe we hier mee omgaan en hierop reageren. Of je nu in de gym staat of op de bank zit, je kan altijd je best doen om niet in een negatieve spiraal terecht te komen.


You can’t manual therapy your way out of poor performance
— Ruben

Vorige
Vorige

De gecompliceerde link tussen slaaphygiëne en krachtsport blessures

Volgende
Volgende

De heup buigers: dé minst getrainde spiergroep bij de krachtsporter