Overdenken: de valkuil als perfectionist bij pijn
EN DE KRACHT VAN EIGENAARSCHAP..
Perfectionisme is een eigenschap van (bijna) iedere gedreven krachtsporter. Wanneer je als perfectionist een blessure of pijn hebt wil je maar 1 ding: interpreteren en begrijpen van het 'waarom' & vertrouwen winnen door verrijking.
In deel 1 van deze blog gingen we in op hoe dit te bereiken met eigenaarschap. Ook behandelden we de mechanismen en context van de betekenis van eigenaarschap. We beschrijven gedrag van de krachtsporter bij pijnklachten en meer.
In deel 2 van deze blog leer je over de valkuilen bij pijnklachten als perfectionist & de psychologie achter het overdenken van je performance bij blessures.
RUMINEREN & PIEKEREN
Rumineren en piekeren zijn vormen van catastroferen. Catastroferen wordt algemeen omschreven als een overdreven negatieve oriëntatie naar (pijn)prikkels en speelt een belangrijke rol in het ervaren van en de manier van omgaan met pijn. Bij catastroferen ligt de pijn onder een vergrootglas; het wordt erger, mensen voelen zich hulpelozer en blijven erover piekeren. Verschillende theoretische modellen hierachter richten zich op de interpersoonlijke processen. Zoals je al gelezen hebt: de perfectionistisch krachtsporter met een blessure zal overdenken in een proces van herhaaldelijke irritaties, geremd worden in het behalen van doelen & overdenken. Overdenken kunnen we onderscheiden in piekeren of rumineren.
RUMINEREN
Rumineren heeft meer betrekking op ervaringen die men in het verleden heeft gehad, denk hierbij aan eerdere pijnen of blessures die wéér terugkomen.. Je brein herkent dit signaal en dit is het ideale concept voor rumineren. Ofwel: er is een verband vanuit het verleden met de toekomst leggen.
Rumineren is dus een manier van omgaan met het slecht voelen over je blessure, pijn of training. Deze manier van omgaan met pijn is getypeerd door het herhaaldelijk en passief focussen op de symptomen van het voelen van pijn en op de mogelijke oorzaken en gevolgen ervan.
Rumineren is een passieve manier van omgaan met problemen en leidt niet tot actieve probleemoplossing. Hierdoor blijf je als krachtsporter vaak gefixeerd op pijn en het negatieve gevoel wat daarop volgt. Helaas draagt de hedendaagse zorg niet echt bij aan dit concept. Rumineren of de psychologische gevolgen van pijnklachten worden vaak ondermijnd of onderschat, waardoor er op symptomatisch niveau wordt behandeld. Je bent niet je pijn of je blessure! There is a way out!
PIEKEREN
Piekeren heeft betrekking op het herhaaldelijk negatief denken rond het zoeken van tijdelijke oplossingen voor bijvoorbeeld pijnklachten. Even wat minder reps, minder diep squatten, even niet benchen, even rust houden, even minder groter ROM gebruiken in presses etc..
Gevolg
Gevolg van beide mechanismen: emotie, mentale belemmeringen, fysieke uiting van pijn of je passie om te presteren wordt onderdrukt. Zoals we in blog 1 beschreven: symptomatische pijn of blessures worden gedempt of worden puur symptomatisch behandeld. Pijnklachten komen terug en de cirkel is rond. Overdenken is weer een feit. Dit keer met extra frustratie. Laten we voor de context nog iets dieper ingaan op dit onderwerp. Gezien er in de sportwereld (maar zeker in de krachtsport wereld) weinig beschreven is over deze psychologie.
RUMINEREN
Overdenken: waar rumineren of piekeren deel vanuit maken kan dus pijnklachten provoceren. Perfectionisme is je kracht; maar tevens ook je grootste valkuil. De reden dat pijnklachten bij de krachtsporter extra beperken is deels gezien maximale load meer ‘druk & pijn’ veroorzaken op aangedaan weefsel.
ONTSNAP uit HET proces van OVERDENKEN: kennis, antwoorden en geduld
Waar blessures ontstaan, wil ons lichaam wat vertellen. Laten we het leerproces niet vergeten. “lack of recovery never lies”. Elke prikkel kent een bepaalde uitwerking op ons metabolisme – de stofwisseling van cellen in spieren, kapsels, banden, gewrichten, zenuwen etc. Sta bij revalidatie open voor zelfreflectie. Sta je dit echt? Stel dan de volgende kritische vragen aan je zorgprofessional om eigenaarschap te kunnen creëren:
Wat is het?
Dus, waar is het fout gegaan?
Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?
Hoe kom ik zo snel mogelijk op mijn oude niveau?
Voel jij je bekwaam mij hierbij te helpen?
“De zorg is gemaakt om te fixen: de grootste bedreiging voor eigenaarschap”
Als krachtsporter met een duidelijk doel wil je maar één ding: je doel behalen, geen pijn & beter worden. Als perfectionist wil je begrijpen, pijn kunnen interpreteren & leren ‘waarom’ dit symptoom heeft kunnen ontstaan. Je wil vertrouwen winnen middels succesbeleving, controle & duidelijke adviezen. Betere voorwaarden creëren of meer vaardigheden leren over de kwalitatieve manier van je bewegingen/lifts kunnen hierin belangrijke aspecten zijn. De hyperfocus die bestaat vanuit het overdenken: het gevoel van de pijn in de knie, lage rug, schouder of heup moet worden verlegd naar nieuwe kennis en vaardigheden om de psychologie van rumineren of piekeren te ontsnappen.
Dit kan maar op één manier: zoeken naar de meest aannemelijke oorzaak van een bepaalde pijnklacht. Cue’en tot in perfectie, eindeloze core oefeningen, het weerstaan van passieve behandelingen op een pijnbank of oefentherapie zonder krachtsport context, doet hier helaas weinig mee. De reguliere gezondheidszorg en ‘hokjesdenken’ in diagnose > behandeling, gaat het simpelweg niet op voor jou als krachtsporter. De lange termijnvisie mist. Het ‘fixen’ bestaat namelijk niet. Het gevolg is dat de krachtsport coach of de fitness professional het heft in eigen handen probeert te nemen. Dit is begrijpelijk. Ook dit kent helaas zijn beperkingen. Waar overmatig veel cue’s/voelen (sensoriek > motoriek), een focus blijft als basis, zorgt dit helaas nog steeds voor overdenken wanneer pijnklachten blijven bestaan. Overigens zegt dit ook niets over het weefselherstel in het algemeen.
Essentiële onderdelen van eigenaarschap
ZELFREGIE VOOR ZELFREDZAAMHEID
Focus op zelfregie & zelfredzaamheid is een onderdeel van eigenaarschap. Zelfregie & zelfredzaamheid kan alleen bereikt worden vanuit een leerproces met ondersteuning van een kundige professional. Dat wil zeggen dat je als krachtsporter wel duidelijke uitleg, kennis en context gebonden hulp nodig hebt voor een stuk eigenaarschap om op lange termijn pijnvrij te kunnen blijven trainen. Een daadwerkelijke oorzaak bij een pijnklacht kent áltijd meerdere mechanismen. We zien onder andere vaak ‘lekken’ in het kwalitatieve deel van bewegingen of in opbouw van training: motoriek, stabiliteit, actieve mobiliteit in een bepaalde ROM, differentiatie van gewricht posities en meer.. Het gemis van stabiliteit op een plek in de biomechanica zal op een andere plek of gewricht voor overload kunnen zorgen. Door het gemis van stabiliteit of ‘zwakkere’ regio’s in de musculatuur zal load shiften naar een bepaalde plek. Deze regio’s of weefsels zijn kwetsbaarder voor blessures.
Daarnaast kunnen we een oorzaak eigenlijk altijd linken met een metabool probleem. Metabool wil zeggen ‘van binnenuit’, of: ‘iets met onze stofwisseling’. Voeding, stress, slaap of andere zaken kunnen herstel tijdens een zwaar trainingblok hevig verstoren. Verstoren van je herstel is hierin een belangrijk component.
Herstel = brandstof.
CONCLUSIE
Focus op motoriek en sensoriek (cue’s) is slechts een klein onderdeel van een oplossing voor het doorbreken van de negatieve cirkel en het overdenken bij pijnklachten. Veranderen van biomechanica kunnen we dit noemen. Motoriek & sensoriek in onze beweegpatronen van lifts/oefeningen kunnen verbeteren kunnen belangrijk zijn bij het aanpassen van ons lichaam onder zware load. Echter zal dit beperkingen in herstel zelden volledig kunnen elimineren. Dit geldt hetzelfde voor de bovengenoemde voorbeelden uit de reguliere gezondheidszorg, waar symptomatisch wordt gekeken naar een bepaalde beperking of pijnklacht. Vervolgens wordt er met skills van de gezondheidsprofessional gehandeld vanuit tijdgebrek of ego: ‘Ik ben manueel dus ik kraak’, ‘ik ben goed in dry needling’, ‘ik ben goed in behandeltechniek X’.
Echter ligt de waarheid altijd bij een stuk eigenaarschap van de cliënt. Ver weg van het de ‘fix’ bij klachten. Dit kan gewonnen worden als we de tijd nemen om in allerlei vlakken verbanden te leggen en ons te verrijken met nieuwe kennis. Vooral door kennis te delen en de krachtsporter nieuwe kennis te leren, inzicht te geven in pijnmechanismen, belastbaarheid, herstel van weefsels, maar ook: een duidelijke transparante diagnose & behandelplan, reflectie op biomechanica in beweegpatronen & krachtpatronen, load management. Niet te vergeten in samenwerking met andere gezondheid professionals of kundige fitness coaches.
Dit doen we voor één doel: het terugdringen van sensitisatie (een verandering van de communicatie tussen onderlinge zenuwcellen tot in de ruggengraat) & door herprogrammering van het angst/emotie centrum in onze hersenen.
“Waar eigenaarschap ontbreekt blijven we ‘slachtoffer’ van onze eigen blessure of pijnklacht, om vervolgens een passieve behandeling voor de oplossing te laten zorgen. De vicieuze cirkel is rond.
Het groeien uit een blessure is de signalen van je lichaam leren begrijpen. Het behalen van een betere performance is de cirkel doorbreken”
Dit was blog #9 in de Performance BLOG reeks. Wil jij graag op de hoogte blijven van de nieuwste kennis & gratis ins & outs op het gebied van pijnklachten & krachtsport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.