De kracht van eigenaarschap

en de valkuil van perfectionisme..

Zelfregie, zelfredzaam leren zijn en de krachtsporter in zijn kracht zetten. Door te leren over mechanismen achter de pijn en blessures; je hoort het ons vaker zeggen. De krachtsporter in revalidatie wordt meegenomen in een proces van het ‘waarom’. De pijn, beperking, blessure of belemmering in training is hiermee een leidraad waarin alle factoren worden meegenomen om eigenaarschap te creëren. Waarbij de meest aannemelijke verbanden worden gelegd bij de oorzaak van pijnklachten of blessures.

De psychologie bij een pijnklacht uit zich vaak in een bepaald gedrag. In deze blog gaan we in op bekende mechanismen van/bij de krachtsporter met pijnklachten.

PIJN EN GEDRAG

Ieder individu is uniek en gaat anders om met pijnklachten. Klachten beperken en gaan altijd gepaard met mentale innerlijke strijd bij fysieke beperkingen. Daarnaast is ook niet iedere blessure hetzelfde. Peesblessures zullen anders gerevalideerd moeten worden als bijvoorbeeld een acute spierscheur. Hetzelfde geldt voor de duidelijke uitleg over weefselpijn, diagnose of aanwezige belemmeringen voor het huidige herstel. We spreken hier eigenlijk over een belangrijke term: transparantie. Een onmisbare factor voor jouw eigenaarschap. Van je zorgprofessional mag transparantie verwacht worden over het beloop van je herstelperiode, inclusief een inzichtelijk behandelplan. Afhankelijk van fysieke of mentale stress, zelfregie, interne gezondheid en meer, wordt de duur en het succes van volledig herstel bepaald. Ook dit zou bespreekbaar gemaakt moeten worden.

JE SPREEKT AL EEN AANTAL KEREN OVER EIGENAARSCHAP, WAT BEDOEL JE DAAR EIGENLIJK MEE?

Een aantal termen die we onder de definitie van eigenaarschap kunnen verstaan zijn: onderling vertrouwen tussen twee partijen, oplossingsgerichtheid, een duidelijke rol, proactiviteit, eigen verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen, ontplooiingsmogelijkheden & meer...

Laten we eerst ingaan op een stuk context van het woord eigenaarschap. Onze definitie van eigenaarschap betekent dat je als krachtsporter eigenaar blijft over je eigen lichaam en de bewuste keuzes die je hiervoor maakt om tot een helder doel te komen. Hierin stimuleer je je eigen kracht: het vermogen om zelf te leren, beslissen & te handelen met nieuwe inzichten of kennis. Dit vermogen wordt bepaald door je (aangereikte) kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen; met transparante adviezen en richtlijnen wat het ‘beste’ is voor jou als individu in herstel.

Motivatie: wat jou motiveert in je te behalen doel, jouw waarden als krachtsporter bepalen een richting hoe we je het beste kunnen helpen als individu. Natuurlijk kan je dit niet alleen. Je hebt hoogstwaarschijnlijk geen vorm van (sport)fysio gestudeerd. Daarom zijn transparantie, het winnen van kennis en samenwerking kernwaarden voor jouw revalidatie.

Als we uitgaan van het zelfherstellende vermogen zullen we moeten kijken waarom dit is verstoord bij blessures of pijn. Dit betekent tevens dat we moeten stoppen met verouderde passieve behandelmethoden als massage, dry needling en manuele therapie wanneer er eigenaarschap ontbreekt in een behandelplan.

Waar eigenaarschap ontbreekt, blijven we ‘slachtoffer’ van onze eigen blessure of pijnklacht, om vervolgens een passieve behandeling ‘nodig’ te hebben die dit zal oplossen. De vicieuze cirkel is rond.

Eigenaarschap in context tot krachtsport revalidatie

PERFECTIONISME: ALS KRACHTSPORTER JE KRACHT EN JE VALKUIL

De gedreven krachtsporter is over het algemeen extreem perfectionistisch en kritisch. Dit perfectionisme vertaalt zich vaak naar een grote succesbeleving wanneer je lifts voelen als een mes door de boter. Succesbeleving geeft vertrouwen. Waar vertrouwen en succesbeleving gedijen in een trainingsperiode, zal de gevorderde krachtsporter voor een strategie kiezen om zwaarder te liften. Ook kan krachtsporter ervoor kiezen dit in zijn/haar programmering juist niet te doen, om bijvoorbeeld later te pieken voor een wedstrijd of bij algemene vermoeidheid of stress (belemmeringen voor herstel).

Als perfectionistisch krachtsporter zorgen pijnklachten of stressvolle perioden vaak voor een reeks overdenken, gezien lifts sub optimaal zullen zijn.

“Waar overdenken overheerst kan men geen rust vinden. Waar men geen rust vindt kan geen herstel plaatsvinden. Vertrouwen daalt en frustratie stijgt en de funfactor daalt”

Mechanismen bij overdenken en lichamelijke klachten zijn onder andere: knakjes of geluiden van gewrichten, ROM aanpassen, perfectie in symmetrie zoeken..

KWANTITATIEF OF KWALITATIEF LIFTEN: Het is de kunst om balans te vinden (een biomechanisch perspectief)

We kunnen de uiting van perfectionisme in krachtsport onderscheiden in een kwalitatieve en een kwantitatieve maat bij oefeningen/lifts:

  • De kwantitatieve maat: de krachtsporter focust op reps, sets, gewichten of grove ‘cue’s’.

  • De kwalitatieve maat: als motoriek, stabiliteit, actieve mobiliteit in een bepaalde ROM en sensibiliteit (het voelen van standen van gewrichten in verschillende posities vanuit het brein).

Note: ons lichaam is biologie. Biologische veranderingen van binnenuit zijn altijd leidend binnen een revalidatieproces. Slaap, voeding, stressors, overtraining, overdenken zijn dus de belangrijkste voorwaarden voor herstel.

Dit was deel 1 van deze blog. Je hebt nu een basis aan context. in deel 2 van deze blog gaan we dieper in op de psychologie achter pijnklachten bij de krachtsporter.

Klik HIER voor het vervolg. (DEEL2)


Dit was blog #8 in de Performance BLOG reeks. Wil jij graag op de hoogte blijven van de nieuwste kennis & gratis ins & outs op het gebied van pijnklachten & krachtsport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Vorige
Vorige

Overdenken: de valkuil als perfectionist bij pijn

Volgende
Volgende

is ‘Knakken’ van gewrichten slecht?