is ‘Knakken’ van gewrichten slecht?
'Is knakken slecht?'
Een veel voorkomende vraag krachtsporter of een vragenvuur voor krachtsport coaches vanuit de cliënt. Knakken van gewrichten: kan het kwaad? Is er wat mis? Ben ik hypermobiel? Als het niet knakt, betekent het dan dat er wat vast zit wat los geknakt moet worden?
In deze verhelderende miniblog gaan we kort in op dit controversiële topic & leren we wat ‘knakken’ fysiologisch betekent in ons lichaam.
Knakken, kraken, tikken of klikken zijn normale signalen van gewrichten, soms pezen of andere stugge bindweefsels. Een harde 'tik' of het ploppende geluid bij je eerste rep kan bijvoorbeeld duiden op drukverandering in een gewricht. Er ontstaat drukopbouw in het gewrichtskapsel. Als je een beweging maakt in een bepaalde ROM, wordt deze overdruk in het gewricht omgezet in geluid. Wanneer er druk 'ontspringt' vanuit de knie of de knieschijf bij je eerste squat, of wanneer je rotatie maakt en je rug 'popt'.
Oké, maar waarom hebben krachtsporters hier dan meer last van?
Geluiden in gewrichten komen veel voor en in verschillende vormen bijvoorbeeld als 'knakjes' en ‘plopjes’. Ook langdurige reeksen komen voor. Bij de krachtsporter kan dit soms wat luidruchtiger zijn dan bij personen die niet zwaar krachttrainen gezien de spanning van bindweefsels rondom gewrichten vaak hoger ligt. De spanning die opbouwt tijdens training, doet fysiologisch iets met de spanning op kapsels, banden, pees & spierweefsels. Zolang er geen pijn bij komt kijken, is dit niets om je zorgen om te maken. Dit geldt in principe voor alle gewrichten.
Mijn rug knakt ineens niet meer
Als je rug soms 'niet' popt of kraakt betekent dit niet dat dit een indicatie is dat er wat mis is. Als het vaak gebeurt ook niet, tenzij het bij iedere rep in de wervelkolom voorkomt. Je zou dan de brace kunnen herzien. Het lichaam praat nou eenmaal graag tegen ons, tijdens de warming up, of op andere allerdaagse bewegingen en op willekeurige momenten. Gebeurt dit niet of heb je het gevoel dat er wat vast zit? Dat is waarschijnlijk het gevolg van andere beperkingen en omringende bindweefsels. Vaak denkt men dat dit te maken kan hebben met symmetrie in het lichaam. Dit is echter nooit vastgesteld in onderzoek.
Normaal
De uitwerking van knakjes is meer placebo dan je denkt. Knakken is een normaal fysiologisch fenomeen wat bij onze gewrichten hoort. Praat je lichaam graag tegen je maar geeft het tevens pijnklachten? Vraag een zorgprofessional naar het 'waarom’.
Dit was blog #7 in de Performance BLOG reeks. Wil jij graag op de hoogte blijven van de nieuwste kennis & gratis ins & outs op het gebied van pijnklachten & krachtsport? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.